Прокуратурата прикри гербавите калинки в АПИ за катастрофата с 20 трупа край Своге

Трябва не изчегъртване, а здраво рендосване! Софийската градска прокуратура прикри калинките на ГЕРБ в Агенция „Пътна инфраструктура” за катастрофата с 20 загинали край Своге. 

Новините Днес

Държавното обвинение е прекратилж разследването срещу бившите шефове на АПИ Светослав Глосов и Дончо Атанасов, които бяха обвиняеми заради катастрофата край Своге през 2018 г.

Тежкият инцидент тогава прикова обществения интерес не само заради 20-те загинали, а и поради скандални разкрития за целия комплекс от проблеми, свързани с пътното строителство, контрол и мерки за безопасност, предаде „Медиапул”.

Трагедията се случи на новоремонтираната отсечка от пътя за Своге. Появиха се твърдения, че ремонтът е бил некачествен, а пътят – хлъзгав. Двама министри – на вътрешните работи Валентин Радев и на регионалното развитие Николай Нанков – бяха принудени да подадат оставки.

Прокуратура образува две дела за катастрофата. Първоначално обвинение бе повдигнато само на шофьора на катастрофиралия автобус Григор Григоров заради движение с превишена скорост.

Малко след това обаче започнаха да излизат все повече подробности за ремонта, извършен от фирма „Трейс“.

Проверка по рама

Така в крайна сметка се стигна до привличането към отговорност на още петима души – Бисер Иванов, изпълнителен директор в „Трейс“, Иван Иванов, технически ръководител на ремонта, Светослав Трифонов, шеф на асфалтова база в Костинброд, Михаела Томова, строителен инженер от фирмата за надзор и Стела Попниколова, шеф в дирекция в агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Катастрофата даде повод за завеждането и на второ дело – срещу бившите началници в АПИ Дончо Атанасов и Светослав Глосов. Двамата бяха обвинени, че с неизпълнението на своите задължения са целели облага за изпълнителите на ремонта на пътя – „Трейс“.

Според прокуратурата двамата ръководители на пътната агенция не са предприели действия, за да бъде усвоена гаранцията по ремонта, както и да се приведе качеството на настилката в състояние безопасно за движение.

След трагичната катастрофа бе установено, че в горния слой на асфалта е използван варовик, който има свойството да се полира при продължителна употреба и не гарантира добро сцепление между гумите и пътя. Затова бяха повдигнати обвинения и на служители на „Трейс“.

Според разследващите и Глосов, и Атанасов са знаели за проблема с некачествената настилка Разследващите твърдят, че двамата са бездействали, за да спестят на „Трейс“ малко над 60 хил. евро, колкото трябвало да плати фирмата за ремонта.

Бавно разследване, бързо прекратяване

Делото срещу шефовете на АПИ влезе в съда в началото на октомври миналата година след близо две години разследване. Съдия Иван Коев от Софийския градски съд прекрати делото, защото по време на разследването са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Те са довели до ограничаване на правата на обвиняемите, а внесеният обвинителен акт е неясен и съдържа много противоречия. Съдията никъде не твърдеше, че проблемите на обвинения акт не могат да бъдат отстранени и той да бъде внесен отново.

Глосов бе обвинен в бездействие, защото не свикал извънредно заседание на управата на АПИ, на което да се възложи на Института по пътища и мостове да извърши обследване и оценка на посочения път. След това обследване е трябвало да се докладва отказът на фирмата да се извърши ремонт и подмяна на асфалтово покритие, твърди прокуратурата.

В същото време в обвинителния акт няма посочени факти, при които Глосов и Атанасов са били длъжни да действат. Отделно, в управата на АПИ по онова време е имало трима членове. Прокуратурата не обяснява защо изправя пред съда само двама от тях.

На 9 юли тази година Софийската градска прокуратура решава да прекрати цялото разследване срещу двамата шефове на АПИ, с което случаят може да се смята за приключен.

Близо три години държавното обвинение отчиташе разследването срещу двамата членове от управата на АПИ като едно от делата за пресичане на злоупотребите по върховете на властта. Миналата седмица, докато Висшият съдебен съвет дебатира искането на правосъдния министър за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, той изтъкна колко активна е прокуратурата в разследванията на корупцията по върховете на властта, но решенията ги взима съдът.

В случая с шефовете на АПИ самата прокуратура е решила да прекрати това дело.

Пълна безнаказаност?

През месец май т.г. Софийският апелативен съд върна на прокуратурата и първото дело за катастрофата край Своге, по което обвиняем е шофьорът и шефовете на „Трейс.

Обвиненията срещу петимата свързани в ремонта са неясни, пише в определението на САС. Единственото ясно обвинение е срещу шофьора Григоров – шофирал с превишена скорост, нарушил правилата за движение, вследствие на което станала катастрофа и загинали хора. Такова обвинение всеки прокурор може да напише и поддържа.

При по-сложните конструкции обаче нещата изглеждат по различен начин. За да се докаже вината на останалите петима, трябва да се събере цялата фактическа обстановка около ремонта и по-специално действията на обвиняемите. И след това съдът да бъде убеден, че именно определени действия или бездействия са довели до некачествен ремонт, който пък би съдействал да стане подобна трагедия.

Тук обосновката на прокуратурата се къса и обвинителният акт започва да изглежда крайно неясен.

В крайния си извод съдът посочва, че от обвинението така и не се разбира в какво точно се състои лошото качество на настилката, което евентуално е довело до инцидента.

„Без да се знае конкретната причина за качеството на асфалтовата настилка довело до настъпването и на ПТП, е невъзможно да се установи и изискуемата от закона причинно-следствена връзка между неизпълнените задължения на служителите по транспорта и настъпилия резултат“, написа съдът.

Narod.bg.

 • Баце освен прост е и страхлив.
  by novinite-dnes.eu on септември 20, 2021 at 2:57 am

  Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели: Баце освен прост е и страхлив. Не смее да се кандидатира за президент, защото знае, че Радев ще го размаже. Затова сега се чуди кой нещастник да кандидатира за президентските избори. Още преди една година предупредих от страницата си във Фейсбук, че мутро-ченгесарите готвят ген. Мутафчийски за …

 • “ЗАСЛУГИ”, които не можем да отречем !
  by novinite-dnes.eu on септември 20, 2021 at 12:57 am

  Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели: Мишо Бирата – здрав и прав, умря от „инфаркт“. Патологът за Белнейски и Чората се самообеси. Ваньо Танов почина внезапно като Мишо Бирата. Клошар запали тютюневите складове в Пловдив. 400 хиляди бюлетини, отпечатани и подредени по градове, се оказаха „вторични суровини“. Гинка от Пазаджик, със запор от …

 • Кой пази инструмента на Господ
  by novinite-dnes.eu on септември 19, 2021 at 10:57 pm

  Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели: [embedded content] Около 150 души, лично подбрани от главния прокурор, с бюджет от 10 милиона лева – това е любимото звено на главния прокурор Иван Гешев, на което той поверява живота си. Бюрото за защита е добре отглеждано и щедро оборудвано през последните години. Създадено е под благовидния …

 • Радев е обединителят, олигархията овладя Слави
  by novinite-dnes.eu on септември 19, 2021 at 8:57 pm

  Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели: До поредни предсрочни парламентарни избори се стигна, защото олигархията предвидливо овладя партията на Слави Трифонов и така каптира критична маса от протестния вот, за да го влее обратно в своята мелница. Вместо да помете автократа Борисов, „Има такъв народ“ блокира възможността да се създаде демократично мнозинство. Избирателите …

 • Ексклузивно! Кои са жените зад дуото Петков-Василев
  by novinite-dnes.eu on септември 19, 2021 at 6:57 pm

  Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели: Калина Константинова е една от жените, която ще застане зад дуото Петков-Василев в техния път към влизане в парламента. Това стана ясно на днешното събитие, на което бе обявен политическият проект “Продължаваме промяната”. Кирил Петков и Асен Василев нееднократно коментираха, че зад тях ще има хора с доказани професионални качества. …

 • Ето ги хората на Петков-Василев (ВИЗИТКИ)
  by novinar on септември 19, 2021 at 5:38 pm

  Профилът – млади и добре образовани, близки до бившите служебни министри   Кирил Петков и Асен Василев ще атакуват политиката със своя партиен проект „Продължаваме промяната”, в чийто екип влизат млади и образовани хора, които тандемът познава добре.   Даниел Лорер, Яна Балникова, Калина Константинова, Деница Симеонова и Никола Минчев – това са най-важните играчи …

 • Ако Баце пусне Томислав Дончев или Димитър Николов за президент, гербаджиите гласуват за Румен Радев
  by novinite-dnes.eu on септември 19, 2021 at 4:57 pm

  Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели: Две от най-компрометираните фигури в ГЕРБ – мераклията за поста на Баце Томислав Дончев и проваленият кмет на Бургас Димитър Николов, помагат на Румен Радев за втория президентски мандат. Причината е, че Дончев и Николов не се нравят на гербаджиите и категорично отказват да гласуват за тях, …

 • ЧУДОВИЩНО: 5 прилики между режима на ГЕРБ и диктатора Сталин
  by novinar on септември 19, 2021 at 3:36 pm

  Световноизвестният американски историк и политолог, автор на много книги и статии в печата Стивън Коткин  / род. 1959 / завършва Рочестърския университет през 1981 г. След това получава магистърска степен по история при Реджиналд Зелник и Мартин Мали в Калифорнийския университет в град Бъркли (1983). В същия университет защитава и дисертацията си през 1988 г. Най-голяма …

 • Мутрата пак изперка: „Жaн Видeнoвa зимa“, ceгa щe e „Румeн Рaдeвaтa“
  by novinite-dnes.eu on септември 19, 2021 at 2:57 pm

  Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели: „Нaй-вaжнoтo ceгa e пaртиитe дa нaмeрят cмирeниe, дa прeдoтврaтим кaтacтрoфaтa или публичнo извecтнa кaтo „Жaн Видeнoвa зимa“, ceгa щe e „Румeн Рaдeвaтa“. Това кaзa днec в Прoвaдия бившият прeмиeр Бoйкo Бoриcoв. „В мoмeнтa, в кoйтo държaвaтa влeзe в тaзи кризa, Румeн Рaдeв щe излeзe и щe кaжe: …

 • Плевнелиев: Отказах на Бойко да съм кандидат за президент от партия Герб
  by novinite-dnes.eu on септември 19, 2021 at 12:57 pm

  Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели: Росен Плевнелиев е отказал на ГЕРБ да бъде техен кандидат за президент. Държавният глава в периода 2012-2017 година е провел телефонен разговор с бившия премиер Бойко Борисов. В предаването „Опорни хора“ по Bulgaria ON AIR Плевнелиев остро разкритикува изтичащия мандат на президента Румен Радев. „Преди два месеца …

Related Posts