Бинокио пак лъже нагло: Направихме хиляди детски градини (ИСТИНАТА – за 10 г. хунта забавачките са с 439 по-малко)

„И ние сме направили хиляди детски градини, хиляди.“ Като същински Пинокио, тази лъжа на лидера на хунтата и бивш премиер Бойко Борисов предизвикаха жестоки плювки в социалните мрежи срещу ГЕРБ.

Новините Днес

Безсрамната подмяна на действителността бе произнесена по време на пресконференция на 12 юли – ден след изборите за парламент.

Колко опашата е лъжата на Бинокио?

„Докато направиш детски градини за всички деца, ти трябват минимум 4 години. Звучи много готино, като шоу. Ние сме направили хиляди детски градини, хиляди. 50 се правят в момента в София“, каза Борисов, като задочно се обърна към лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

Проверка на Свободна Европа показва, че думите на бившия премиер се разминават с фактите. Според публично достъпните данни на Националния статистически институт (НСИ) между учебната 2009/2010 г. и учебната 2020/2021 г. броят на детските градини в България всъщност е намалял. За този период няма съществена промяна в местата в детските градини – средно за страната той е между 105 и 108 на всеки 100 деца.

Разликите по региони обаче са значителни.

Проверка по рама

Така например в София хиляди деца останаха извън детските градини и тази година, въпреки че броят на детските заведения се е увеличил леко през последното десетилетие.

Колко са детските градини

През учебната 2020/2021 г. в България има точно 1823 детски градини, според данните на НСИ. Това включва държавни, общински и частни градини. През учебната 2009/2010 г., точно в началото на управлението на ГЕРБ, общият брой на детските градини е бил 2262. Простата аритметика показва, че детските градини са намалели с 439 за този период.

Според статистика, предоставена от Министерството на образованието след запитване от Свободна Европа, между 2009 и 2020 г. са закрити общо 361 детски градини – 346 общински и 15 частни. Няма закрити държавни детски градини.

За същия период са открити 31 общински и 30 частни детски градини и нито една държавна. Най-много нови детски градини са открити в София-град – 24. В редица други области, сред които е например област Търговище, за същия период са закрити 16 детски градини. В Стара Загора са построени нови 3 детски градини и са закрити 20.

Тези числа показват, че твърдението на Бойко Борисов, че по време на управлението на ГЕРБ са направени „хиляди“ детски градини, не отговаря на истината.

Има ли места за децата

Сам по себе си обаче броят на детските градини не дава отговор на въпроса има ли достатъчно места за децата в тях. Още по-малко показва качеството на грижите и обучението, които децата получават там.

В момента според статистиката на НСИ на всеки 100 деца в България има 108 места в детските градини. Това значи, че има повече места в детските градини, отколкото деца, които да ги заемат. Само че тази статистика е средно за страната. В отделните области ситуацията се различава.

В Търговище например в момента на 100 деца има средно 122 места в детските градини. В Стара Загора на 100 деца има средно 108 места в градините. В София обаче на всеки 100 деца има средно 98 места в детските градини – тоест няма места за 2% от всички деца, които са във възраст да ходят на детска градина.

Този факт беше сочен като причина за поредна година хиляди деца да останат извън детските градини в столицата. Първото класиране излезе през май и след него 10 252 деца останаха извън детските градини. След второто класиране 12 314 деца не бяха приети в детска градина или ясла.

В България делът на записаните в детски градини деца, които са на възраст да посещават такива, е бил 78,7% през учебната 2019/2020 г. според последния годишен доклад на Национална мрежа за децата „Бележник 2021. Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата“, публикуван през април 2021 г.

Целта на Европейския съюз е обхватът да достигне 95%.

Според организацията сред причините за този нисък дял са недостигът на места в някои населени места, недобро качество на грижата и недоверие на родителите, както и невъзможност за заплащане на таксите.

narod.bg

 • С Радев сме независими кандидати за втори мандат
  by novinar on септември 20, 2021 at 1:40 pm

  Въпреки заявките от няколко политически сили, че го издига и подкрепя за втори мандат, тандемът Румен Радев-Илияна Йотова отива на изборите на 14 ноември като независим. Това стана ясно от думите на вицепрезидента в Свищов:  “Инициативен комитет ще издигне кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за предстоящите президентски избори”. По думите ѝ, в него …

 • СКАНДАЛНО: Общински съветник от Враца е обвинен в педофилия (ВИДЕО)
  by novinite-dnes.eu on септември 20, 2021 at 12:57 pm

  Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели: Общински съветник от Враца e обвинен, че е педофил. Скандалните кадри, представени от Студио „Дан Колов“ и журналиста Станислав Цанов, са видени от близо 200 000 души. Разследването е озаглавено „Малка съм, чичо…“. В главен обвинител се превръща девойка, представена в материала като “Кари”. Самата девойка е …

 • Висши гербери: Бойко ни тласка към дъното, време е да го махнем!
  by novinar on септември 20, 2021 at 11:40 am

  Бойко Борисов все повече се превръща в персона нон грата в ГЕРБ! Висши партийци от най-близкото обкръжение на бившия премиер потвърдиха призива им лидерът да се оттегли доброволно в пенсия, защото пред тях не остават други ходове, освен да го свалят насила с вътрешнопартиен преврат. Фен №1 на Мутрата потвърди новината, че превратаджии в ГЕРБ …

Related Posts